O săptămână altfel |
Programul „Școala altfel": Să știi mai multe, să fii mai bun!”
Prevederi generale:
1. Programul numit „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” este dedicat activităților educative extracurriculare și extrașcolare. În perioada alocată acestui program nu se organizează cursuri conform orarului obișnuit al unității de învățământ, iar programul „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” se va desfășura în conformitate cu un orar special.
2. Scopul acestui program este implicarea tuturor copiilor preșcolari/elevilor și a cadrelor didactice în activități care să răspundă intereselor și preocupărilor diverse ale copiilor preșcolari/elevilor, să pună în valoare talentele și capacitățile acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curriculumul național, și să stimuleze participarea lor la acțiuni variate, în contexte nonformale.
3. În perioada 18–22 aprilie 2016, Ministerul Educației și Cercetării Științifice organizează, de regulă, etapele naționale ale olimpiadelor școlare pe discipline de învățământ și, după caz, ale concursurilor școlare.
4. În programul „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, elaborat și organizat de fiecare unitate de învățământ, vor fi incluși toți copiii preșcolari/elevii și toate cadrele didactice care nu participă la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare. Planificarea și aprobarea programului
5. În vederea elaborării programului de activități, în timpul primului semestru, se vor solicita propuneri elevilor, la orele de dirigenție, și cadrelor didactice, în cadrul ședințelor comisiilor metodice, părinților, în cadrul ședințelor cu părinții, precum și reprezentaților autorităților administrației publice locale/ai comunității, în cadrul ședințelor consiliului de administrație.
6. După colectarea propunerilor se vor desfășura dezbateri în colectivele de elevi, în consiliul elevilor, în consiliul profesoral și în comitetul reprezentativ al părinților, în vederea adoptării programului agreat de majoritatea elevilor și a cadrelor didactice.
7. Modalitatea de selecție a activităților propuse se decide la nivelul unităților de învățământ și presupune implicarea, în egală măsură, a elevilor, a cadrelor didactice, a părinților, astfel încât proiectele și activitățile selectate să corespundă obiectivelor educaționale specifice comunității școlare, fiind un rezultat al opțiunilor acesteia.
8. Tipurile de activități care se organizează în săptămâna menționată, durata acestora, modalitățile de organizare și responsabilitățile se stabilesc în consiliul profesoral și se aprobă de către consiliul de administrație al unității de învățământ, până la data de 19 februarie 2016.
9. Consilierul educativ din unitatea de învățământ centralizează propunerile agreate, în vederea includerii acestora în Calendarul Activităților Educative al unității de învățământ, ca domeniu distinct: programul „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”etc.
Conținutul și organizarea programului
12. Se recomandă elaborarea unor proiecte la nivelul grupelor de preșcolari/claselor, al grupurilor de clase sau al unității de învățământ, care să urmărească și să permită realizarea unor obiective educaționale prin activități care, în programul normal din perioada cursurilor, nu se pot derula.
13. Proiectele se pot organiza și în consorțiile școlare, în parteneriat cu alte unități de învățământ, cu organizații neguvernamentale, cu palatele și cluburile copiilor, cu cluburile sportive școlare, cu direcțiile de tineret și sport, cu taberele școlare, cu instituții culturale și științifice (institute de cercetări, instituții de învățământ superior etc.), cu poliția, jandarmeria, inspectoratele pentru situații de urgență, cu direcțiile de sănătate publică, agențiile pentru protecția mediului etc.
14. Atât elevii, cât și cadrele didactice vor alege activitățile la care doresc să participe, din lista celor propuse. De asemenea, se va avea în vedere posibilitatea implicării părinților care doresc acest lucru, precum și a altor parteneri.
15. Fiecare activitate la care participă copiii preșcolari/elevii trebuie să fie coordonată de un număr corespunzător de cadre didactice. Indiferent de tipurile de activități organizate, conducerea unității de învățământ și cadrele didactice vor lua toate măsurile pentru asigurarea supravegherii copiilor preșcolari/elevilor și a securității acestora.
16. Tipurile de activități care pot fi organizate în cadrul programului „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, pot include: - activități culturale; - activități tehnico-științifice; - activități sportive; - activități de educație pentru cetățenie democratică, pentru promovarea valorilor umanitare (inclusiv voluntariat, caritate, implicare activă în societate, responsabilitate socială, relații și comunicare etc.); - activități de educație pentru sănătate și stil de viață sănătos (inclusiv referitoare la dependență de calculator, siguranță pe internet etc.)etc.
"Școala altfel"reprezintă pentru mine o modalitate de cunoștere și intercunoștere.Ideea a prins viță pe vremea deloc regretatului Daniel Funeriu. Ca și alște idei cu care a venit ministrul austrerității în educație, din vremea guvernului care a înjumătățit bugetul alocat învățământului, Școala Altfel s-a născut cu pretenția de a fi o nouateta, beneficiă, educativă, reconfortantă. În timpul acestei săptămîni se organizează activități extracurriculare și extrașcolare menite să pună în valoare capacitățile și talentele elevilor.
Ca viitori învățători, aflăm cum ar trebui să ne implicăm proprii elevi în activităţi extraşcolare, extracurriculare, nonformale, inclusiv în acţiuni de voluntariat în perimetrul şcolii sau în comunitate, cu scopul de a dezvolta copilul atât din punct de vedere cultural, cât şi din punct de vedere social, atât pentru a-i lărgi orizontul culturii generale, cât şi pentru a face din acesta un cetăţean „al cetăţii”.
În prima zi a 'Școlii Altfel' din cadrul școlii mele-Colegiul Pedagogic "Vasile Lupu", Iași am vizionat filmele unor romane cu tema dragostea care ne-au ajutat în înțelegerea acestei teme pe care o studiem la școală.
Marți am continuat maratonul cinematografic, am fost la repetiții la cor și am luat parte la o discuție despre VIOLENȚA ÎN FAMILIE.Un polițist ne-a prezentat activități lengate de combaterea violenței în familie.
Miercuri am mers într-o excursie de o zi la Neamț cu 9D.Pentru început am mers la Castelul Miclăușeni unde ni s-a arătat frmusețea locului și istoria sa.Ne-am continuat excursia.
Apoi am mers la Casa memorială a lui M. Sadoveanu. Colegii noștri au prezentat un spectacol de teatru care a fost foarte bine primit de către cei de acolo.
Am mers la mănăstiri, la Văratec unde o călugăriță ne-a vorbit despre acea mănăstire și istoria ei.Am aflat ce înseamnă să trăiești într-o mănăstire și ce sacrificii cere aceasta,
Pentru mine această excursie m-a făcut să realizez că indiferent că mergi/vizitezi un anumit loc de foarte multe ori, de fiecare dată e altfel, sentimentele sunt diferite.Această excrusie m-a făcut să realizez că oamenii nu sunt ceea ce par a fi. M-am împrientenit cu persoane cu care nu m-aș fi gândit vreodată că mă voi împrieteni vreodată.
Spre finalul excursiei am mers să mâncăm la Casa Arcașului unde după ce am terminat de mâncat am început să dansăm în timp ce domnul prof.Sevastian cânta la acordeon.Pe principiul ”Nu trăim numai prin pântec, nu-i viață unde nu e cântec!”. Am vizitat și casa memorială a lui Vasile Alecsandri, apoi la zimbrărie.La întoarcere ghidul nostru ne-a invitat să mergem la microfon și să ne spunem părerea despre ziua petrecută împreună, ce am învățat, ce ne-a plăcut, ce nu.
Toate aceste vizite ne-au făcut să ne îmbunătățim spiritul de observare
Joi am petrecut ziua împreună cu(,) colegele mele de cor, am repetat pentru olimpiada care avea să fie peste o zi.
Vineri a fost o zi emoționantă. Ne-am pornit de dimineață spre Botoșani unde avea să fie olimpiada. Ne-am reprezentat școala cu mândrie iar apoi am vizitat și casa părinșilor lui Mihai Eminescu de la Ipotești și Lacul cu nuferi.
La sfârșitul zilei am aflat câștigătorii concursului, aflând că am luat locul 3.ne-am întors mulțumite totuși de munca noastră deși am simțit o urmă de regret că nu am făcut mai mult.
😄>În această zi am realizat că nu contează pe ce loc ajungi într-o compeție ci faptul că ai realizat ceva, că ai muncit și că ai fost capabil să arăți și altora de ce ești în stare.
-să descopere propriile pasiuni și plăceri;
-să-și formeze abilitatea de a lucra în echipă(stilul de colaborare);
-să deprindă capacitatea de relata ce au învățat;
-să-și exprime opiniile în lșrgătură cu această săptămână.